Дизайнерка пренесе Италия под тепетата

Как да реализира себе си и да сбъдне мечтите си са я съветвали емблеми като Вивиън Устууд, Ева Кавали, Франко Дзефирели. „Купете си панталон, който да е скъп, но затова пък ще го носите с удоволствие 15 години. А не китайски дънки“, обърнала се ексцентричната Вивиън към магистрите от Академията за арт и дизайн във Флоренция, която със своя пънк и ню уейв прави революция в модата през 70-те. „Мислихме си, че техният свят е недосегаем, но няма нищо такова. Това са изключително вдъхновяващи хора и едновременно с това толкова семпли. Дават съвсем елементарни, но същевременно адски точни съвети“, казва младата дизайнерка Павлина Христева. 27-годишната пловдивчанка пренесе Италия под тепетата, след като преди по-малко от месец реализира амбициозния си проект „Италианска уличка“ в новопостроения комплекс „Тракия плаза“.

След като завършва живопис в Художествената гимназия, Павлина избира да продължи образованието си в меката на Ренесанса – Флоренция. Вместо интензивни уроци по рисуване обаче, се оказало, че в арт академията наблягат повече на дизайна и така съвсем естествено нашето момиче се профилира в сферата на интериорния и индустриалния дизайн. „Обучението е изключително интересно, базирано изцяло на практиката. Първата година имахме упражнение, на което ни дадоха портокал и чаша, и искаха от нас да предложим вариант, в който сокът да се окаже в съда, но без капка навън. На третия опит разбрах, че ако го нарежа спираловидно, течността ще пада директно в чашата, без да изтича навън. Всички преподаватели ни учеха, че ако една чаша или една вилица например не ни харесват, от нас зависи да ги променим, а да не търсим отговорност у другите“, разказва Павлина.

Изключителен мотивиращ ефект върху студентите оказвали срещите с именити дизайнери, художници, фотографи и звезди от филмовия бранш. Особено шокираща била тази със скандалния италиански фотограф Оливеро Тоскани, прочул се със снимките си за „Бенетон“. „Малко е агресивен като начин на говорене. Питахме го каква е рецептата за успех, а той ни каза, че всеки от нас трябва да има свое послание към света. След което добави, че всъщност ние сме загубено поколение и единственото, което можем да правим, е да консумираме. За което обаче вината не била наша, а на технологиите. Разказа ни за фотосесията си с Дженифър Лопес, която закъсняла три часа и когато се появила, той й казал: Вече имаш само 15 минути. От мен зависи как ще изглеждаш. И направил едни от най-добрите й фотографии. Оказа се, че е правил едни от първите фотосесии на Анджелина и Брад Пит“, връща лентата назад Павлина. На друга от срещите Вивиън – популяризирала пънк и ню уейв модата, ги мотивирала, че всичко зависи от тях самите и трябва да изкрещят посланието си към света. И тя, и Ева Кавали, с която Павлина също се видяла очи в очи, им говорели за делнични неща, без да се превъзнасят. Сред запомнящите се срещи била и тази с италианския режисьор, продуцент и сценограф Франко Дзефирели – номиниран два пъти на Оскар, носител на две награди Еми.
Пловдивчанката се оказва единствена от нейната група, която успява да събере нужния брой кредити и да влезе магистратура. Едно от важните неща през целия период на обучение било присъствието на лекции. Затова на финалния изпит не се налагало да учиш в последния момент, макар че професорите разтворили проектите й и я подложили на кръстосан разпит.

Въпреки че се дипломирала успешно и имала множество варианти за реализация, Павлина решава да се върне в родния си град. И оттогава не спира да чува въпроса „Защо?“ На което тя отговаря: „Италия е много уютна, но не беше моят уют. Семейството ми и приятелите ми са тук, исках вкъщи. Кой може да ми дефинира рецептата за успех. Пътят за България е по-дълъг от пътя за Италия. Надявам се да сбъдна себе си тук, зависи изцяло от мен, не от мястото“, казва дизайнерката.Обстоятелствата се стичат така, че Италия пак се оказва определяща в професионалната биография на Павлина. След среща с бизнесмена Христо Томов тя започва да проектира италианска уличка в „Тракия плаза“. „Усещането е за лек аристократизъм, Липсват само италианците, които си викат по улиците. Опитах се да пресъздам уюта на топла Тоскана, стара Флоренция, Пиза и Сиена – с фасадите, пейките, цъфнали хортензии, малката пиаца с фонтана. Настилката е микс от камъни, мрамори и гранити, кованото желязо“, доволна е Павлина. Следващият проект, по който работи, е най-високата сграда в Пловдив. Тя ще е 65 метра и ще се издига в квартал „Западен“.

Marica.bg